Què és el Banc de Temps de Lleida?

Què és el Banc de Temps de Lleida?

Un banc de temps no és un banc en el sentit habitual de l’expressió: no s’hi guarden diners, ni ningú no s’hi fa ric, com a mínim no en el sentit monetari. En un banc de temps els socis intercanvien serveis a canvi de temps. La unitat d’intercanvi no és el diner, sinó una unitat de temps, normalment l’hora. Com que aquesta hora no és convertible en la moneda oficial ni es pot canviar per objectes, no té sentit acumular-ne. Qui ha guanyat una hora, per exemple ajudant una veïna que no llegeix bé el català a llegir uns textos legals, després la pot canviar per un altre dels serveis que ofereix el banc: un massatge, ajuda per arreglar un moble trencat, o una hora de conversa amb un parlant de la llengua que estudia.

De serveis com aquests en fem cada dia. Però moltes vegades, en una ciutat en la qual els veïns cada cop es coneixen menys, no sabem a qui demanar-los. I fins i tot, algunes vegades, encara que ho sapiguem, ens fa vergonya.  A més, en un banc de temps els intercanvis no han de ser amb la mateixa persona, A fa un servei a B i B amb l’hora que guanya demana un servei a C.

Al nostre barri, a la nostra ciutat, hi ha molta gent amb moltes capacitats que, per culpa d’aquesta incomunicació, no es fan servir. Per exemple, algú podria desitjar aprendre a cosir, i una anciana potser necessita algú que li porti la compra a casa. Si aquesta anciana fa una classe costura, guanya un temps que després donarà a qui li porti la compra a casa. Com que la unitat bàsica és l’hora, el que s’intercanvia és el temps dedicat, independentment del servei que s’ofereixi.  

 

Per què, un banc de temps?

 

La vida urbana fomenta l’individualisme. El sistema econòmic actual, basat en la competència entre individus, també l’afavoreix. Aquest individualisme, encara que hagi estat útil en la consecució de les llibertats individuals, corre el risc, en desarticular la societat civil, de fer-nos desentendre de les nostres llibertats polítiques i les responsabilitats que aquestes comporten. Per una ciutat més democràtica, és convenient crear bones xarxes relacionals i participatives. En un context de crisi com l’actual, incentivar pràctiques de bon veïnatge i propiciar valors com la solidaritat i la participació en els afers de la ciutat ens pot fer bé a tots. El banc de temps, en tant que ens fa a tots donadors, ens fa sentir útils i ens ajuda a prendre consciència del nostre paper en la vida social; de la mateixa manera, en tant que rebedors, ens ajuda a comprendre la nostra dependència dels altres. Hi ha massa coses necessàries pel bon funcionament de la societat que ni el lliure mercat ni les institucions públiques no donen (quan ho haurien de fer) o no han de donar. Com deia Aristòtil, l’ésser humà és un animal social. El banc de temps ens ajuda a comprendre les insuficiències, a nivell ciutadà, de l’economia monetària, i a suplir-les per la via de la solidaritat ciutadana.

Quins beneficis obtenen els socis del banc?

 

  • Valorar més el temps que dediquem a coses no remunerades.
  • Comprovar que ajudant-nos els uns als altres podem millorar la nostra qualitat de vida i/o la del nostre entorn.
  • Saber que quan necessitem algun servei, algú ens ajudarà.
  • Aprendre a demanar ajuda. Estem tan acostumats a pagar per tot que ja no en sabem. En aquest sentit, la pràctica del donar ens pot fer recuperar el sentit del demanar.
  • Conèixer persones que d’altra manera no hauríem conegut.
  • La pràctica del donar revalora la pròpia identitat i promou l’autoestima.
  • Com que tots els socis poden donar i oferir uns serveis que només es comptabilitzen en funció del temps dedicat, independentment del servei, tots els socis són iguals.
  • Associar-se al banc de temps pot ajudar una persona nova a la ciutat o sense vincles socials, a integrar-se.

 

Quins són els objectius del Banc?

El Banc de Temps proposa fomentar les relacions socials i la igualtat entre diferents estrats econòmics, grups d’edat o orígens. Aquesta xarxa de suport comunitari potencia l’ajuda mútua i pretén resoldre necessitats de la vida quotidiana alhora que accedir a serveis sense utilitzar diners.

Els valors que pretén promoure el banc es poden resumir en:

  • la integració social de les persones que experimenten aïllament i/o disposen de menys recursos
  • el foment de les relacions intergeneracionals i interculturals
  • el foment de les relacions veïnals en general
  • el foment de l’autoestima
  • la coneixença, la igualtat, la confiança i la cooperació
  • la conciliació de la vida personal, familiar i laboral

En definitiva, aquesta proposta no vol ser altra cosa que l’estímul per posar en contacte totes aquelles persones o grups que d’alguna manera o altra posen el seu gra de sorra per a la cohesió i la construcció d’un barri i una ciutat més humana.

5 thoughts on “Què és el Banc de Temps de Lleida?

  1. Bon dia.
    El meu nom és Greta Hola i sóc estudiant de la Universitat de Lleida en Administració i Direcció d’Empreses.
    Estem fent un treball sobre les economies col·laboratives i nosaltres hem decidit estudiar aquesta empresa.

    Tan sols tinc un dubte ja que he mirat la informació de la vostra pàgina web. Em sembla que no ho fiqueu o no ho he vist jo.
    Quan va nèixer aquesta empresa?

    Espero rebre una resposta aviat.
    Atentament.
    Greta

    M'agrada

  2. Bon día. Som un matrimoni, jubilats, residents a LLEIDA ciutat desde fa NOU (9) mesos.
    Desitgem ser membres de un Banc del Temps INTERGENERACIONAL, ja existent o de nova creació
    Compartim L’exposició que feu-ho explicant en qué consisteix un Banc de Temps. Idees, valor,objectius, etc

    Si us plau, doneu-nos contestació, tant en sentit positiu com negatiu
    Salutacions

    M'agrada

Deixa un comentari